Resepi

PECAL AYAM/ PECAL LELE

Bahan-bahan:-

1) 1/2 ekor ayam (dipotong 2)
2)  7 tangkai cili padi + secubit belacan
3)  3 ulas bawang merah
4)  2 ulas bawang putih
5)  2-3 cm ubi cekur ( banyak pun tak apa, lagi sedap)

6) santan pekat
7) 7 helai daun cekur

garam, kunyit

Cara2nya :-
1)  Gaulkan ayam dengan garam dan sedikit kunyit (sikit je). Bakar sehingga masak (cucuk2 sikit isi yg tebal tu dengan garfu)

2)  Bahan 2-5 di blend , masukkan ke dalam periuk bersama santan pekat. Masukkan garam dan perasa mengikut citarasa masing2. Masak sehingga mendidih,   kemudian masukkan ayam tadi, biarkan sehingga kuahnya meresap ke dalam daging.
3)  Taburkan daun cekur yang dimayang (jgn terlalu halus). Siap untuk dihidang.




** cili padi boleh juga di ganti dengan lada kering.
** ayam boleh diganti dengan ikan pari atau ikan keli...sedap sangat.

**bagi yg suka berkuah, boleh cairkan, bagi yg suka pekat, biar sampai jadi mcm ayam percik.

**lagi lama dimasak lagi sedap sehingga tulang2 tu pun boleh rasa rencahnya.